Fejlődsz és/vagy pénzed lesz?

2017.07.31.

Mind a pénzügyi világban, mind pedig az önfejesztés-tréningek-spiritualitás világában eltöltött évtizedeim alatt folyamatosan szembejött az ügyfeleknél, a klienseknél a pénzhez való hozzáállás témája.
Akik pénzügyi gondokkal küzdöttek (nem volt elég, adósság volt, akadozott a pénzáramlás), azoknál sokszor tapasztaltam, hogy a pénz hiánya olyannyira uralta a gondolkodásmódjukat, hogy megoldásban is kizárólag a pénzt középpontba helyezve tudtak elképzelni bármit is.
Persze, mondhatjuk azt, hogy hát mi más lett volna a fókuszukban, hiszen meg kell oldani a számlák befizetését, az adósság törlesztését stb.?
Most úgy írom le azt, hogy ez nem fog működni, hogy végigmentem azon a pénzügyi és belső lelki folyamaton, amikor nagyon sok pénzt elveszítve, adósságokat felhalmozva kellett újra felépíteni az anyagi és a lelki világomat is. Igen, megpróbáltam a pénzre fókuszálni én is abban a helyzetben, hiszen ösztönből ez jött. És nem működött… valahol belül azt éreztem, hogy nem az lesz a megoldás, ha „eladom” magamat a pénzért, hogy megoldjam a pénzügyi rabságot, mert nem megoldanám, hanem tovább erősíteném hosszú távon… hiszen a PÉNZÉRT DOLGOZNÉK ÉS NEM AZÉRT, MERT AZT CSINÁLOM, AMIT SZERETEK!
Aki kizárólag a pénzt teszi a fókuszba, igen, el tudja érni, hogy legyen nagyon sok pénze, hogy meggazdagodjon pénzügyi értelemben. De ezen az úton a pénz ugyanolyan rabságban fogja őt tartani, mint azokat, akik a hiányától szenvednek. Ők lesznek azok, akiknek a teljes önértékelését, énképét a pénzük, vagyonuk, tárgyaik birtoklása, mennyisége fogja meghatározni. Akik a pénz adta hatalommal nem élnek, hanem visszaélnek.
Mondhatod azt, most, hogy könnyű ezt leírni, amikor nap mint nap attól kell éppen rettegned, hogy hogy oldod meg a következő hónapot, vagy amikor nem mered elengedni a „biztos” állást azért, hogy megvalósítsd az álmaidat, vagy amikor belül tudod, hogy ki vagy égve, hogy középszerű az életed és próbálsz hazudni még magadnak is, hogy ez így jó.

Nem, nem arról beszélek most, hogy meg kell gazdagodni, és luxusautóval kell járni mindenképpen vagy olyan célokat kellene hajszolni, ami nem Te vagy!
Nem, egyáltalán nem volt könnyű ez a folyamat sem nekem, sem senkinek, aki valaha ezen végigment, főleg úgy, hogy hatalmas amplitudót mutatott a pénzügyi helyzete rövid időn belül.

A hatás azonban megfizethetetlen a jövő szempontjából!

Mert a pénz hiány állapotát előidéző helyzetek olyan mértékben letisztítják a személyiséget, az önbecsülést a külső dolgoktól, hogy a mélyponton képtelen leszel máshogy meghatározni értékedet, csakis azzal, aki belül valójában vagy. Nem pedig a pénzzel, a birtokolt tárgyaiddal, a környezeteddel, a külsőségekkel.
És ha átmész ezen a ponton, akkor nagyon érdekes világ fog eléd tárulni.

Ketté fog válni az emberek csoportja.

Azonnal fel fogod ismerni azokat, akiket köt a pénz rabsága, és a pénz hiányától való félelem, vagy éppen a nagyon sok pénz adta álönbizalom, és azokat is, akik a szívükből vezérelve csinálják a dolgukat, mindig a legnagyobb szeretettel és energiával azt, amit éppen csinálnak, és a pénz hozzájuk fog menni…mert ők tudatosan és a helyén kezelik és nem teszik a fő fókuszba.

Azokhoz, akik szeretik azt, amit csinálnak, legyen az bármi!

És mindenki meg fog gazdagodni közülük? Korántsem.

Mert nem ez a céljuk. Nekik már más céljuk van. A céljaik, az anyagi céljaik is a szívükből jönnek már, és lehet, hogy tanyán fognak élni, lehet, hogy mindenhol a világban, lehet, hogy tömegközlekednek, de lehet, hogy luxusautót vesznek, ami biztos, hogy arra költenek, ami a szívükből jön, és úgy is élnek. Nem mások anyagi céljait tűzik ki és valósítják meg, hanem teszik azt, amit szeretnek, és ezért ennek az emberek meg is fogják fizetni az ellenértékét. Ők már tudják, hogy a szolgálat nem egyenlő a jótékonykodással, másokat szolgálni, értéket teremteni akarnak, és ennek az értéknek lesz a kifejeződése a pénz, ami hozzájuk áramlik. Ők már a pénz adta hatalmat úgy használják, hogy nem visszaélnek vele, hanem jól élnek vele jó dolgokat szolgálva.
Szerencsére rengeteg példa van már olyan emberekre, vállalkozásokra, akik ezen értékrend és filozófia szerint élik életüket.
A pénzt ők már nem misztifikálják túl, tudják, hogy az élet része, értékmérő, közvetítő eszköz és pont annyi jelentőséget tulajdonítanak neki, hogy általa és a segítségével jól tudják működtetni a vállalkozásukat és az életüket.


Sokan küzdenek az önfejlesztők közül is a pénz hiányával vagy pénzügyi gondokkal.

A spirituális irányzatok követői közt ha megnézzük kevés az anyagilag is stabil háttérrel rendelkező ember. Közülük sokan el is utasítják az anyagi világot és az anyagi javakat, és hisznek abban, hogy a pénz már nem számít az ő életükben, vagy éppen a képviselt irányzat elméleteivel magyarázzák az éppen aktuális helyzetüket.

De miért is kellene az anyagi jólétet kettéválasztani a fejlődéstől?

Hiszem és tudom, hogy mindig akkor fejlődtem a legtöbbet, amikor a kettőt együtt tudtam működtetni, hiszen az anyagi helyzetek által is tanultam, fejlődtem, sőt… és amikor a fókuszt arra tettem, amit szívből szeretek csinálni, érdekes módon mindig elkezdtek az anyagi dolgok is megoldódni, és képes voltam megteremteni a szükségleteimnek megfelelő bőséget helyén és tudatosan kezelve már a pénzt.

A recept egyszerű tehát és sokan, sokféle módon, sok helyen leírták már:

  1. juss el oda, hogy a szíved szerint élsz életed minden pillanatában (na ez lesz a keményebb része 🙂 )
  2. csináld azt, amire a szíved vágyik (hidd el, fog belőle annyi pénz jönni, ami a Te életedhez kell, keress addig is olyanokat, akik már megcsinálták, inspirálódj, tervezz, cselekedj),
  3. és kezeld és tervezd tudatosan, érzelemmentesen a pénzügyeidet, mert a pénz jelenleg (bárki bármit mond, hogy hova tart a világ spirituálisan) az élet szerves és nélkülözhetetlen része…
    … és ha fejlődsz, így pénzed is lesz, és már nem visszaélni, hanem élni fogsz vele!

Töltsd le az ingyenes “10 gazdagságnövelő eszköz” e-bookot!

További írásaim: