Mire építsd az önismereti munkádat?

2017.07.20.

Az önismereti munka, az önfejlesztés manapság divat. Nélkülözhetetlen egyben a felgyorsult világban való alkalmazkodáshoz, érvényesüléshez, boldoguláshoz és egyben a fejlődésünkhöz is.
Irányzatok, kurzusok, tréningek tömege hívja az embereket magához, melyek közt találunk olyanokat melyek pusztán készségeket, képességeket fejlesztik, aztán vannak, melyek megvilágosodást, felemelkedést ígérnek, vannak, amelyek mélyen belenyúlnak spirituális gondolatokba, nézetekbe, és vannak, amelyek csak az elmét igyekeznek jó irányba terelni.
A paletta nagyon széles és egyben színes is. Aki elindul az önismereti úton, akarva akaratlanul is fog találkozni technikákkal, módszerekkel, irányzatokkal.
Van két olyan, bárki által alkalmazható eszköz, melyek tudatosítása és megismerése, de mindenek előtt a mindennapi életbe való gyakorlati átültetése hatékonyabbá tudja tenni az önismereti munkát, bármilyen irányba is indulsz el.

1. Az egyik alapvető dolog az un. Halo-hatás tudatosítása magadban!

Hogy mi is ez a hatás?
A hatás megnevezése a meteorológiából ered, ahol is a Halo egy un. fényudvar nap vagy hold körül.
A pszichológiában ez a hatás az un. észlelői torzítás, amikor is egy adott személy vagy helyzet egyetlen vagy pár tulajdonsága alapján vonunk le következtetést a teljes egyénre, helyzetre, mintegy fényudvart vonva köré, mely elfedi a többi tulajdonságát. Magyarul kivetítjük rá, és az egész személyére az általunk egy adott területen észlelt tulajdonságát. A hatás veszélye abban rejlik, hogy általában, sőt szinte mindig téves következtetésekre, döntésekre vezet, függetlenül attól, hogy negatív vagy pozitív tulajdonságot vetítünk ki valakire.

Az önismeret példájánál maradva, ha irányzatokat, módszereket választasz, mindenek előtt tudatosítsd magadban, hogy az, amit ott abban az irányzatban, annál a személynél vagy képviselőknél fogsz tapasztalni, az az ő valóságuk. Ha az adott irányzat, módszer előre viszi az életedet, az még nem jelenti azt, hogy Te nem vagy szuverén, önálló, szabad akarattal rendelkező egyén, akinek lehet bizonyos dolgokról más véleménye is. Nem kell mindent és mindenkit vakhittel elfogadnod, hiszen a Te életedben a Te valóságod, értékrended és hitrendszered él! Fogadd csak el a módszert, az irányzatot, a képviselőjét, de tudatosítsd, hogy neked lehet dolgokról más véleményed és az, hogy ő valamit jól csinál, attól még nem biztos, hogy mindent, hiszen ő is ember!

A Halo-hatás csapdájába évekkel ezelőtt párszor beleestem én is, amikor egy adott irányzat képviselőjének minden szavát, döntését, véleményét igaznak és a saját életemre is érvényesnek fogadtam el. Aztán a csalódások után, a tudatosítási folyamatban már stabilabban tudtam kapcsolódni bármilyen módszerhez, hiszen mindenből csak azt építettem be az életembe, ami az én életemben működőképes, és nem kellett ehhez 100%-os hittel elfogadnom mindent, amit mondtak, vagy képviseltek.
Azt hiszem innen indult az, amikor stablilan tudtam már önállóan építeni az életemet és nem függő helyzetben mások kezdték el megmondani mit is csináljak, vagy hogyan döntsek.

Manapság a szemünk előtt zajlik, ahogy irányzatok képviselői, az önismereti munkára építve úgy építenek tömegeket maguk köré, hogy a tömeg nagy része ebben a csapdában van.
Mert vagy nem merik vállalni a véleményüket, vagy tényleg úgy gondolják, hogy minden úgy jó, ahogy az irányzatot képviselő mondja, hiszen megtapasztaltak egy vagy több jó dolgot általa, így szinte szentírásként, törvényként fogadják el utána a többi véleményét is.
Jó, ha tudod, tehát, hogy ez a hatás létezik, ismerd fel magadon az egyes emberekkel, helyzetekkel kapcsolatban, és akkor biztos, hogy a szívedre hallgatva tudsz menni a saját utadon!

 

2. Asszertív jogok

Az asszertivitás önérvényesítési képesség, az a képesség, amikor valaki kellő határozottsággal öntudatos, képes a gondolatait, érzéseit kifejezni, és érvényesíteni jogait, betartva mások jogait is.
Ez a gyönyörűen megfogalmazott mondat szép és jó, de kérdés, hogy milyen jogaink vannak?
Abba most nem mennék bele, hogy milyen technikák vannak az asszertív kommunikációban, és hogyan kell kifejeznünk magunkat. Most az önismereti munka alapjainál az a fontos csak, hogy tisztában legyünk azzal, hogy vannak jogaink!


Amikor először találkoztam ezekkel a jogokkal egy kommunikációs tréningen, hát mi tagadás nem túl jó eredményem született a teszteken azzal kapcsolatban, hogy mennyinek voltam eddig tudatában, és hogy melyiket érvényesítem az éltemben. A megfelelési kényszer nagy úr volt az én házam táján (még most is néha kísért a szele 😀 ), és ez az alacsony önbecsüléssel párosítva konkrétan szinte lehetetlenné tette számomra a jogok érvényesítését.
A lista hosszú, ebben az anyagban most 40 jogot szedtem össze, melyek az alapvetőek (töltsd le pdf-ben):

Asszertív jogok
Érdemes a listát először lassan végigolvasni, és közben figyelni, hogy milyen érzéseid vannak.
Fogsz találni olyat benne, ami természetes, olyat is, amiről tudod, hogy így kéne, és szerintem olyat is, amin érdemes elgondolkodnod, hogy eddig miért nem így csináltad…
Egy vezetői coaching során, amikor bevittem az egyik ülésre ezt a témát, a vezető olyan felismerésekre tett szert magával kapcsolatban, hogy még a víz is leverte.
A jogok tudatosítása azért is fontos, mert általuk sokkal stabilabban tudsz önmagad terében benne maradni és képviselni azt, ami te vagy.
Erőt fog adni ahhoz is, hogy elkezd építeni az önbecsülésedet, hiszen már csak azzal, hogy egyesével elkezded beépíteni az életedbe őket, már érezni fogod, hogy képes vagy önállóan irányítani az életedet.

Teremts tehát stabil alapokat magadban az önismereti munkához, használd a fenti eszközöket (bővebben mindegyikről számtalan anyagot találsz szakirodalomban és a neten is)!
Bízz mindenek előtt a megérzéseidben, és a szívedre hallgatva biztos, hogy jó irányba indulsz el és jó döntéseket fogsz hozni!

Töltsd le az ingyenes “10 gazdagságnövelő eszköz” e-bookot!

További írásaim: