Ha elhúzod a függönyt, be tud sütni a nap és az ébredés is örömtelibbé válik

2023.09.17.

Emlékszem, amikor először mondtam azt egy ügyfélnek, hogy nekem küldetésem, hogy az emberek pénzügyi intelligenciája és ezáltal az élete változzon és egy boldogabb jövőt tudjanak teremteni maguknak a családjuknak és jövő generációjának is.

Vicces helyzet volt. Én lelkesen, szívből mondtam, ami jött, ugyanakkor utáltam azt, hogy csak ellenállásba ütköztem, hogy a tanult módszerekbe belekényszerítve csak titokban lehettem önmagam, hogy próbáltam idomulni a rendszerekhez (legyen az oktatási, szervezeti környezet, a szűk környezetem), és belül meg szétfeszített az, hogy valami másra, maradandóbbra vágytam, és elképzelhetetlennek tartottam, hogy a magam körül látott klasszikus életutat járjam be.

A helyzet még komikusabbá vált, amikor a pénzügyi és egyéb döntéseim következtében totális anyagi összeomlást éltem meg, és még mindig lelkesen beszéltem embereknek, hogy mennyire fontos a pénzügyi tudatosság.

Aztán a fájdalom és a szégyen elhallgattatott. Némaságot fogadtam. Elbújtam és a csend lett a gyógyítóm. Mert abban nem bántott senki, még én sem magamat.

Eltettem egy mély lelki fiókba minden gyógyító és világmegváltó képességemet, vágyamat, víziómat és minden energiámmal az újjászületésemre fókuszáltam. Nem gondolkodtam azon, hogy fogok-e valaha beszélni még olyanról, amit látok, amit előre látok, amit érzek, amit tudok és amik miatt sokszor éreztem azt, hogy nem tudom, hogy mi a fenének kerültem erre a bolygóra és mit keresek azok közt, ahol vagyok.

A lelki fiókom most már újra nyitva van. Mert minél erősebb benned az erő, annál kevésbé fogja hagyni, hogy ne nyilvánuljon meg a legteljesebb módon, hogy ne áradjon kifelé az, ami a létezésed alapja, ami meghatároz, és ami elemi erővel hat a környezetedre, ha hagyod. Így van ez benned is.

Meggyógyult bennem minden, ami némává tett, hogy mit fognak szólni mások, hogy megítélnek-e, hogy bántanak-e, hogy kinevetnek-e, hogy bárminek is tartanak-e, hogy bajt hozok-e magamra vagy a szeretteimre, vagy hogy ártok-e.

A szeretettel áradás csak teremteni tud még akkor is, ha kezdetben káoszt okoz.

Pont ezért állok bele teljes erőmmel és szeretetemmel azokba a témákba, amikről kommunikálok. A témák jönnek, felszínre törnek belőlem és azáltal is, amit a fizikai sík tükröz vissza. A témák mind afelé visznek téged is, ami számodra jót hoz, még akkor is, ha a jelen pillanatban a megszokott gondolatok nem ezt jeleznék. Lépj túl a megszokotton, pillants be a fátyol mögé egy más szemmel már és tekints mindenre a jelened és a jövőd ajándékgyémántkavicskájaként!

Pár napja szembejött egy cikk a Portfólió oldalán.

Radó Péter cikke arról, hogy a 2022-es magyar kompetenciamérési eredmények milyen okokra vezethetők vissza.

(https://www.portfolio.hu/gazdasag/20230915/rado-peter-miert-szakadt-be-a-magyar-diakok-teljesitmenye-639361)

 

Egy adat nagyon szíven ütött, mégpedig az, hogy a nyolcadikos gyerekek 40, azaz negyven!!! százaléka funkcionális analfabéta!

Nézzük meg kicsit mélyebben ezt a sorok közt megbúvó társadalmi pillanatképet.

Csoma Gyula és Lada László – a hazai andragógia kiemelkedő alakjai – meghatározása szerint a funkcionális analfabetizmus olyan műveltségi állapot, amelyben az írás-olvasás képességének a szintje egyre kevésbé teszi lehetővé az új információk befogadását és közlését, az új tudás megszerzését, feldolgozását és kezelését, a személyközi interakciók lebonyolítását.” (Forrás: https://juratus.elte.hu/a-funkcionalis-analfabetizmus/)

Tehát, ha veszünk 100 14 évest ma Magyarországon, akkor közülük 40 szinte képtelen az új információk befogadására, kezelésére, tudás megszerzésére. Mit jelent ez a pénzügyeket illetően?

Ezek a gyerekek lesznek azok, akiknek pár év múlva önállóan kellene úgy felelős pénzügyi döntést hozni, hogy ismereteket szereznek mondjuk egy bankszámláról, a lakáshitelükről, a biztosításukról, hogy képesnek kellene lenniük elolvasni egy pénzügyi szerződést és értelmezni azt, hogy tudniuk kellene a saját életükben lévő pénzügyi szintet érintő fogalmakban, dokumentumokban elboldogulni, egy azt érintő beszélgetést lefolytatni egy ügyintézővel, tanácsadóval, munkaszerződést olvasni, vállalkozásindításhoz szükséges ismereteket szerezni, jövőt és pénzügyi stratégiát tervezni az életükben… nem folytatom.

 

Jelen állás szerint 100-ből 40 gyerek erre pár év múlva nem lesz képes!

Folytatom:

funkcionálisan analfabéta az a személy, aki nem képes az írás, olvasás, számolás alapvető műveleteire, és ennek következtében nem tud integrálódni a társadalomba, annak egyenlő, egyenrangú tagjaként.”

„Megdöbbentő adat lehet, hogy a fiatalok körében sokaknak már egy egyszerű adatlap kitöltése vagy önéletrajz megírása is komoly problémákat jelenthet.”

 

Az Európai Unió 2023 júliusi pénzügyi témát érintő felmérésében (https://europa.eu/eurobarometer/surveys/detail/2953)  Magyarország szinte az összes témában elszomorító eredményeket mutat. Ha csak a fenti témához kapcsolódó pár adatot emelünk ki, akkor pl. látható, hogy jelenleg a társadalom 78% egy egyszerű pénzügyi tudásteszten nem menne át, amit még fűszereznek olyan adatok Uniós szinten, hogy az emberek mindösszesen 45%-a tudja, hogy mi az, hogy kamatos kamat, 65%-a azt, hogy mi az, hogy infláció, és mindösszesen 21%-nak vannak hosszú távú pénzügyi céljai.

Nem terhelnélek tovább adatokkal, a fentiek is sokkolóak, főleg, ha az oktatási felmérés eredményével összefüggésben nézzük.

Csak gondolkodjunk el kicsit közösen:

  • Hogy lenne elvárható egy egyéntől a pénzügyi intelligencia, ha mondjuk egy egyszerű szöveget sem képes értelmezni és azalapján információt feldolgozni, döntést hozni stb.?
  • Ha az oktatás nem adja meg az alapvető készségeket egy örömteli élethez, akkor milyen módon lehet azokat megszerezni és esélyt adni magunknak és a jövő generációjának?
  • Bárki és bármi hibáztatása nélkül mi az a felelősségteljes és jövőbe mutató megoldás, magatartás és gondolkodásmód, ami kiutat és növekedést jelent?

A kérdésekre nem tisztem a választ megadni, mert most majd benned is dolgozni tudnak így a te energiád által.

Az, amit TE tudsz tenni, az lesz a biztos. Arra biztosan lesz ráhatásod. Ez pedig TE saját magad leszel.

A te hozzáállásod, a te gondolkodásod, a te döntéseid, a te cselekedeteid. Mert – most legyünk őszinték – hosszú távon jelen állás szerint a TE életedben ez fog változást hozni. Nem más. A makroszint előre mutatóan kizárólag és egyedül a mikro szintű változások által tud megváltozni. Nézd csak meg a természetet!

Nézd meg a testedet! A változás nano-, mikro- és még kisebb szinten indul, ha pl. gyógyulsz! A sejtjeid kezdenek el gyógyulni, az energiaminőséged változik meg, hogy a szerved/szerveid majd a tested meggyógyulhasson.

A nagy egész részeként pedig egyénileg is icipici sejtek vagyunk egy gyógyulásra váró szervben, szervrendszerben és testben! Akár el is képzelheted mindezt levetítve a makrotársadalmi és makrogazdasági szintre. A Föld is általad tud változni, gyógyulni, mert a része vagy! Akármilyen kicsi, de a része és elengedhetetlen része, mert itt vagy, mert létezel és nélküled nem lenne teljes a nagy egész sem.

Fontos vagy! Minden szempontból!

Abból a szempontból is, hogy a fenti adatok fognak-e majd később mást mutatni. Ne azzal foglalkozz, hogy hibáztatsz, okolsz, vádaskodsz, dühöngsz, haragszol és elkeseredettségedben másra mutogatsz.

Egy valakire mutass szeretettel és az a valaki ott van a tükörben, ha elé állsz!

Te leszel a változás kulcsa magadnál és a gyermekeidnél is!

Hogy te mit teszel ma, most!

Hogy te milyen példát mutatsz!

Hogy te mit és hogyan kommunikálsz, gondolsz, cselekszel!

Mert a többi „sejt” is általad tud úgy gyógyulni, hogy egyszer majd gyógyulást hoz mindez a szervnek, a szervrendszernek és talán az egész testnek!

Vállalj TE ma felelősséget a pénzügyeidért IS, és mellette minden másért a saját életedben, és mutass szeretettel példát, hogy a változás másban – köztük a jövő generációjában – is elindulhasson! TE leszel az, aki képessé tudja tenni a gyermekeit egy boldog jövő megteremtésére, arra, hogy a körülményektől függetlenül kibontakoztathassák a bennük rejlő erőt, úgy, hogy a szívüket követve az elméjüket egy is jobb világ megteremtésére tudják használni!

 

 

Töltsd le az ingyenes “10 gazdagságnövelő eszköz” e-bookot!

További írásaim: