Húúú, nem értek én ehhez! – Avagy miért gondoljuk azt nőként, hogy a pénzügyekhez nem értünk?

2018.02.15.

A címben szereplő kijelentéssel még véletlenül sem szeretnék általánosítani minden nőre nézve, hiszen napjainkban Magyarországon egyre több nő kezd vállalkozni, önálló egzisztenciát teremteni, ami részben a tudatossá válás, részben pedig a társadalmi változások következménye.

Egyre többen szeretnék megvalósítani régen dédelgetett álmaikat, ötleteiket, amihez a modern digitális kor és a hihetetlen gyorsaságú információáramlás, és elterjedt közösségi gondolkodás már végtelen lehetőségeket nyújt. Ugyanakkor a családok egzisztenciális biztonsága már évtizedek, de főként a rendszerváltás óta megköveteli azt, hogy a nők, anyák a női szerepek betöltése mellett hozzájáruljanak a családi kasszához.

A társadalmi változások következtében egyre több ugyanakkor a gyermeket egyre később vagy egyáltalán nem vállaló nők és a gyermekeiket egyedül nevelő nők aránya, ami szintén tudatosan vagy kevésbé tudatosan beletolja a nőket egy egzisztenciát is megteremteni képes szerepbe. A változások nem jók vagy rosszak, a tendencia évtizedek óta megfigyelhető. Mindezekkel párhuzamosan azonban, ha nőként elkezdünk gondolkodni azon, hogy milyen a viszonyunk a pénzzel, a pénzügyekkel, hogy hogyan is gondolkodunk a pénzről, akkor – ha őszinték vagyunk – kis valószínűséggel fogjuk azt mondani, hogy értünk hozzá, szeretjük, a kezünkben tartjuk, örömmel és szeretettel intézzük és emellett a vágyott anyagi bőséget és biztonságot tudjuk megteremteni életünk minden szakaszában.

Főként Magyarországon a pénz, a pénzügyek a nők körében is még meglehetősen ritkán emlegetett tabutémának számít. Ha jobban belegondolunk, még a legjobb barátnőnkkel is ritkán beszélgetünk pénzügyekről. Európában és a tengerentúlon már némiképp árnyaltabb a helyzet, a leginkább élenjáró területeken már nőknek kidolgozott pénzügyi termékek és befektetői klubok is léteznek. De ne szaladjunk ennyire előre!

A pénzügyekhez nem érteni manapság luxus. És most nem a profi befektetői szintről beszélünk. Alapszinten mindannyiunk életének része a pénzügyek kezelése, hiszen a fizetést, a vállalkozói bevételt, nyereséget is kezelni kell, be kell osztani, nap mint nap használjuk a pénzt a boltokban, a számlák befizetésénél stb.. A magyar háztartások nagy részénél alapszinten a nők a „pénzügyminiszterek”, hiszen a mindennapi háztartási kiadások legtöbbször az ő kezelésükben vannak, ők intézik a bevásárlásokat, a gyermekek kiadásait stb…

Ugyanakkor a legtöbb nő, ha meghallja azt, hogy pénzügyek, pénz, erős ellenállást érez magában, hárít és végzettségtől függetlenül laikusnak, hozzá nem értőnek tartja magát a területen. Az elmúlt 15 évben több száz nővel beszélgettem erről a témáról és a mai napig nem sok változás következett be. Mi az oka annak, hogy – bár belefolyunk a mindennapos családi pénzügyekbe – hülyének, hozzá nem értőnek tartjuk magunkat?
Az okok nagy része a társadalmi berendezkedésre és az önbecsülés témájára vezethető vissza. Biztosítók, pénzintézetek évek óta kutatják a pénzügyi szokásokat és egyértelmű eredményként hozzák ki mindig, hogy a befektetési döntések, a hosszú távú pénzügyek, a pénzügyi stratégiai döntések, a nagyobb kiadásokkal kapcsolatos döntések még mindig a férfiakhoz kapcsolhatók. A nemi sztereotípiák egyik elemeként jelenik meg, hogy a pénzügyi döntésekhez a férfiak értenek.
Mindezek mellett megfigyelhető az is, hogy minél nagyobb egy nő önbecsülése, minél inkább tudatosan tervezi és alakítja élete egyéb területeit, annál inkább előtérbe kerül számára az, hogy foglalkozzon a pénzügyeivel, jó viszonyban legyen a saját pénzével és hosszú távra tudatosan alakítsa ki az egyes élethelyzetekre való felkészülést és az anyagi biztonságát.
Változás az egyéni pénzügyi hozzáállásban vagy tudatosan (maga a nő dönti el, hogy nőként az életének fontos része a pénz és kezelni akarja, érteni akar hozzá), vagy kényszer útján következhet be (az egyre több gyermektelen, egyedül álló nő és a gyermekét/gyermekeit egyedül nevelő nők élethelyzete is hozza, hogy előbb utóbb foglalkozniuk kell mélyebben a pénzügyeikkel).

Mindegy, hogy nőként tudatosan döntünk úgy, hogy elkezdünk foglalkozni a pénzügyeinkkel vagy egy élethelyzet hozta kényszer útján kerülünk a témához közelebb, a lényeg, hogy ismerjük fel a téma fontosságát és vizsgáljuk meg azt, hogy mit gondolunk róla.
Azzal, hogy beismerjük magunknak azt, hogy eddig nem vagy keveset foglalkoztunk a témával, hogy hozzá nem értőnek gondoltuk magunkat, hogy esetleg őszintén bevalljuk, hogy nem szeretjük, akár utáljuk is a témát, már egy lépéssel közelebb vagyunk ahhoz, hogy megtegyük az első lépést a pénzügyi tudatosság felé, és életünk és személyiségünk ezen részét is felvirágoztatva még teljesebb életet élhessünk nőként.

Töltsd le az ingyenes “10 gazdagságnövelő eszköz” e-bookot!

További írásaim: